5 důvodů, proč vařit doma

Na každém rohu dnes najdeme restaurace, bistra a hospody. Panuje doba internetu, donáškových služeb a online obchodů. V mražených pultech navíc můžeme zakoupit neskutené množství polotovarů. Jen těžko se tomu všemu odolává. Proč vůbec vařit doma? Máme pro vás 5 důvodů!

Ušetříte 

Vaření doma může uspořit nemalé peníze. Jen si spočítejte, na kolik vás vyjde polední menu v restauracích či jídlo z menu a nakolik přijdou na daný pokrm ingredience a energie. Například za pizzu zaplatíte v restauraci od 80 do 300 Kč. Za tu domácí nedáte více než 50 Kč. Vařte ze sezónních potravin, jsou nejlevnější a nejdostupnější.

Získáte stravovací návyky 

Díky domácí stravě se můžete naučit spravovat správně a jíst pravidelně. Toto oceníte zejména, když hubnete nebo potřebujete držet nějakou dietu. Dětem takto můžete předat základy správného stravování, které v dospělosti jako když najdou.

Víte, co jíte

Jedině u doma uvařeného jídla budete s jistotou vědět, co jíte a že se vyhýbáte polotovarům a konzervantům. Samozřejmě, i když si koupíte nějaký ten polotovar, je uvedeno na obalu, co obsahuje. Ale ruku na srdce, opravdu víte, co všechny ty zkratky a názvy obsahují?

Pochutnáte si

Nejen, že víte, co jíte, ale můžete si vše uvařit přesně tak, jak máte rádi a vyhnout se tak zklamání z toho, že vám na stůl přinesou vaši oblíbenou svíčkovou, která ale nebude sladká, tak jak máte rádi. Nebo že si dáte steak, který budete dvakrát vracet, než bude medium.

Zabavíte sebe i rodinu 

Vaření je zábava. Pokud doposud nebyla, udělejte si ji. Zapojte do vaření celou rodinu nebo partnera. Zapalte svíčky, pusťte si hudbu nebo si dejte skleničku vína. Z vaření můžete udělat rodinný rituál. Večer namísto sledování seriálu, můžete připravovat jídlo na další den. Než se dopeče kuře, zahrajte si třeba Člověče, nezlob se. Zkrátka si to udělejte tak, aby vás to bavilo.

Sandra Špačková
foto: pexels.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *