Co s jahodami?

Jahody mají jen krátkou sezonu, pokud patříte k těm, kdo by je mohli jíst celoročně každý den, jistě řešíte, jak sezonu maximálně využít a jak si jahody uchovat na pozdější měsíce. Jahody jsou sice na zpracování velmi náchylné, ale možností je nespočet:

jahodové knedlíky, jahody s cukrem, jahody mražené, marmeláda, džem, šťáva, džus, smoothie, koktejl, kompot, jahodový pečený čaj... 

Po našem redakčním průzkumu jsme zjistili, že nejoblíbenější jsou jahody samotné, které je možné ujídat jen tak, anebo přidat do bublanin, koláčů a dortů. Mimo ty je pak velmi oblíbená marmeláda. Rozhodly jsme se tedy podělit s vámi o fígl, jak správně zamrazit jahody a taky o recept na základní jednoduchou marmeládu, kterou zvládne i naprostý lajk. 

Jak zamrazit jahody?

Čerstvé jahody pečlivě umyjeme a necháme důkladně okapat. Poté je zbavíme korunek. Naskládáme na podnos, který se vejde do mrazáku a přikryjeme alobalem. Vložíme do mrazáku a necháme asi dvě minuty. Vyndáme a přemístíme je do mističek nebo sáčků, uzavřeme a necháme hluboce zamrazit. 

Recept na jednoduchou marmeládu 

2 kg již očištěných jahod bez korunek
1,5 kg moučkového cukru
3 sáčky Pektogelu

Proč Pektogel? Jeho kombinace s moučkovým cukrem vychází laciněji než želírovací cukr a marmeláda krásně a tak akorát ztuhne. 

Jahody dáme do velkého hrnce a rozmačkáme nebo rozmixujeme je na kaši. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a necháme zhruba deset minut pobublávat. V míse si smícháme cukr s Pektogelem a vysypeme do hrnce. Mícháme, až se vše rozpustí, jakmile směs začne opět vřít, za stálého míchání vaříme 3 minuty a do hrnečku sbíráme pěnu. Odstavíme a ještě vřelou marmeládu přeléváme (nejlépe za pomocí vařečky a nálevky) do sklenic. Zavíčkujeme a ihned obrátíme na víčko. 

Tip: Sklenice musí být vyvařené, stejně tak víčko! Sklenice i víčka musí být stoprocentně suché. Aby marmeláda nezplesnivěla, vyvařte víčka ve vroucí vodě, nechte je uschnout, zakápněte je pálenkou či rumem a nechte opět uschnout. 

Jakmile budou sklenice vlažné, můžeme otočit zpět. Kdybychom nechali sklenice na víčku až do úplného vychladnutí, mohla by se marmeláda na víčko přilepit.  

Nezapomeňme marmeládu hned popsat. 

Sandra Špačková
foto: pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *