Jaký knedlík ke svatomartiské huse?

Traduje se, že kdo neochutná svatomartinskou husu, bude rok hladovět. Budete to pokoušet? My ne! 

Podobně jako se dělá bramborový salát v každé domácnosti jinak (nejlepší je ten od maminky), je to s husou. Každý ji peče jinak. Někdo přidává jen sůl a kmín, jiný ji plní jablkem či nádivkou. Někdo peče čtyři hodiny, další ji peče celou noc.  K huse patří červené zelí, to je bez diskuze, jaký ale uvařit knedlík? Co takhle chlupatý nebo ten karlovarský. Tyto dva recepty se nám velmi osvědčily. Zkusíte je také?

Chlupaté knedlíky

500 g syrových brambor
125 g brambor uvařených ve slupce
1 vejce
150 g hrubé mouky
100 ml mléka
sůl
Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle najemno. Poté je co nejlépe vyždímáme – vyždímanou tekutinu ale zachováme. Uvařené brambory oloupeme. Mléko ohřejeme. Brambory dáme do mísy, zalijeme ho horkým mlékem, přistrouháme vařené brambory a promícháme. Z tekutiny z vymačkaných brambor opatrně vylijeme vodu a zbylý škrob přilijeme k bramborám. Dále přidáme vejce, mouku, sůl a vypracujeme těsto. Ve větším hrnci přivedeme osolenou vodu k varu a třeba za pomocí namočené lžíce tvarujeme knedlíky. Dáme do vody a vaříme asi deset minut. Po vyjmutí knedlíky propíchneme špejlí.

Karlovarsky knedlík

3 vejce
30 g másla
200 ml mléka
300 g housek (rohlíků)
sůl

Vejce oddělíme. Máslo necháme rozpustit. Poté jej zalijeme mlékem a přimícháme žloutky. Housky nakrájíme na kostičky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Housky zalijeme mlékem smíchaným s máslem a žloutky a necháme chvíli nasáknout. Poté opatrně přimícháme sníh a promícháme. Čistou utěrku namočíme a vyždímáme. Směs na ni položíme a vytvarujeme šišku. Zabalíme a konce svážeme provázkem. Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a vložíme knedlík. Vaříme 20 minut. Poté vyjmeme, vybalíme.

recepty: Mlsanicko.cz
foto: Jürgen Howaldt

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *