Mazanec jako od babičky

Tento recept jsem zdědila po moji babičce, která ho prý měla od své tchýně. Nebudu tvrdit, že se mi povedl hned napoprvé, ale od té doby, co jsem se naučila v kuchyni obracet, mám ho rok co rok povedený. A protože mi ho pochválil i můj rozmlsaný tchán, vím, že si můžu dovolit recept zveřejnit – bude totiž chutnat úplně všem. 

Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. Včas je vytáhněte z lednice. Začátečnice ještě uvítají informaci, že mouka musí být kvalitní, nejlépe výběrová. Pečení mazance je na dlouho, těsto potřebuje čas, aby pořádně nakynulo a posílilo. Počítejte, že příprava zabere celé dopoledne. 

Na jeden mazanec: 

230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
1/2 kostky kvasnic
110 ml mléka – vlažného
60 g krystalového cukru
1 sáček vanilkového cukru
70 g másla – změklého
lžička soli
citrónová kůra z půlky citrónu
1 středně velké vejce
hrst rozinek
navrch:
1 vejce a plátky mandlí

Do mísy prosijeme obě mouky a promícháme. Doprostřed uděláme důlek. Do důlku nalijeme asi dvě třetiny vlažného mléka a navrch rozdrobíme kvasnice. Ze stran opatrně vmícháme po troškách mouku, až získáme hustší těstíčko podobné lívancovému. Posypeme troškou mouky, přikryjeme a necháme v teple asi 30 minut vzejít. Poté přidáme cukry, máslo, sůl, kůru z citrónu, vejce a zbytek mléka a vypracujeme těsto. Pěkně pomalu, poctivě a přibližně deset minut. V případě potřeby přidáme trochu mléka nebo mouky. Nakonec vmícháme rozinky a necháme asi půl hodiny nakynout. Poté vyklopíme z mísy a vypracujeme do tvaru mazance a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. To, že je mazanec nakynutý správně, poznáme tak, že se těsto po lehkém stisknutí prstem vrací zpět. Pokud nikoli, znamená to, že ještě nemá sílu, tak jej necháme ještě chvíli kynout. Vykynuté těsto pomažeme rozšleháným vejcem a zasypeme plátky mandlí. Uprostřed trochu nařízneme do kříže (na čož často zapomínám, ale nic se nestalo) a vložíme do trouby rozehřáté na 160°C a pečeme 40 až 50 minut. Vytahujeme, až těsto nelepí na špejli. 

Necháme vystydnout a hodujeme. Dejte vědět, jak se vám povedl.

Sandra Špačková
foto: picjumbo.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *