Domácí dýňové latté
Dýně a zázvor k chladným dním bezesporu patří. Možná jste již slyšela o lahůdce zvané dýňové latté. Teplý nápoj, který prohřeje a uspokojí i náročné jazýčky. A nemusíte na něj chodit vždy kavárny. Stačí trocha práce a času a můžete si tuto dobrotu dopřávat každý den.
Co budete potřebovat?
Ze všeho nejdříve si připravte dýňové koření. (Nenechte se zmást, nic dýňového v sobě neobsahuje. Je ale nanejvýš vhodné do dýňových porkmů.)
Na dýňové koření:
4 lžičky mleté skořice
2 lžičky mletého zázvoru
1 lžička mletého hřebíčku
špetka kardamonu
špetka mletého muškátového oříšku
Na latté:
zpěněné mléko
espresso
1 lžíce dýňového sirupu
Máte-li dýňový sirup, můžete se pustit rovnou do přípravy kávy. Nemáte-li, nejdříve budete potřebovat sirup vyrobit.
Jak připravit dýňový sirup?
Na dýňový sirup:
1 dýni Hokkaido
100 – 150 g cukru, nejlépe třtinového
lžičku vanilkového sirupu (Máte-li jen vanilinový, raději úplně vynechte.)
Dýni typu hokkaido omyjte a rozřízněte napůl, vydlabejte semínka a položte na plech, rozkrojenou stranou navrch. Podlijte hrnkem vody a pečte na 180 °C v troubě zhruba hodinu až hodinu a půl. Jakmile půjde slupka napíchnout na vidličku, můžete vytáhnout a nechat vychladnou. Poté vydlabejte dužinu a rozmixujte.
Na jednu sklenici sirupu smíchejte zhruba 300 ml vroucí vody s cukrem podle chuti. Míchejte, až se rozpustí. Přidejte 5 lžic dýňového pyré a 1 lžičku připraveného dýňového koření, důkladně promíchejte. Na škodu není sirup procedit před jemné sítko. Slijeme do sterilizované lahve a uložíme do lednice, kde vydrží 2 až tři týdny.
A jde se konečně na latté:
Silné espresso z kávovaru, či ze sáčku zalijeme zpěněným mlékem a sirupem pěnu přelijeme podle chuti.
Tip: Chutná skvěle se skořicovým zákuskem.
Smíchejte hotové listové těsto, máslo, skořici a cukr. Rozpusťte máslo, potřete jím rozválené listové těsto a nakrájejte ho na proužky. Jednotlivé proužky srolujte a položte je na bok. Vložte zhruba na 10 minut do trouby a máte rychlý a sladký zákusek.
Sandra Š.
foto: unsplash